kalinvv написа:
Що се отнася до проблема "Голям брой регистрирани потребители", в моя форум постоянно се регистрират спам ботове, но аз не мога да смогна да ги зачиствам. Чистя само спама и банвам спамърите, които са основно от Русия, Украйна и Китай. Имам близо 7000 регистрирани потребители и е непосилно да ги прегледам всичките. постоянно идват нови от нови IP адреси.
Според мен е добре ако може да се сменят картинките на кода за потвърждение. Стандартните, които се използват тук, са известни на спам ботовете. Предполагам, че задачата не е лека, но това ще смъкне спама.
Ако отделяш ежедневно по не повече от 30 мин. след като изтриеш всички спам регистрации, няма да ти е трудно - ще ти остават само спамерските мнения - не надминават 10-20 на ден - какво да се прави - на сървъра на Free.bg има толкова много форуми и сайтове, че задачата за борба със спама е много сложна за реализация относно всички.
Не блокирай по IP, а само по email, като използваш маската
Цитат:
От тук се контролира така нареченото банване на потребители. Чрез този метод, потърпевшият потребител няма достъп до форума за определен период от време. В полето "Причина" може да въведете причината, поради която гоните члена на форума. Както е споменато и горе времето за което потребителя е баннат може да се контролира.
Бан на един или повече email адреси
За да добавите повече от един email адрес въведете всеки един на нов ред. Можете да използвате * като маска, пример *@hotmail.com, *@*.domain.tld и други.
- помага - намалява изключително много спамерските регистрации, и най напред изтрий тях - те са като ориентир за спамботовете.