Проф. д-р генерал-майор Никола Александров, Военномедицинска академия: Метиловият спирт докарва смърт Ракиите от плодове с костилки са най-опасни
- Проф. Александров, как влияе на организма спиртът, който ни пробутват в заведенията?
- Фалшификатите обикновено не са пречистени и съдържат метилов спирт най-опасния за човека. Той довежда до тежки увреждания, до слепота и смърт. От него спасение няма.
- Едно-две питиета едва ли ще отровят човек?
-Напротив, достатъчно е той да погълне 20-30 мл чист метилов спирт, за да умре. Този спирт поразява целия организъм. Нарушава метаболитното му равновесие и довежда до тежка ацедоза подкиселяване на организма. Това означава, че се получава кисела среда, в която нищо не може да оцелее. Ако някой все пак остане жив, задължително ослепява.
-Как можем да познаем, че сме се нагълтали с метилов алкохол?
-Никак. Стигне ли се до признаците, свършено е. В домашно приготвените ракии, особено от плодове с костилки, обикновено се съдържат от 2% до 6% метилов алкохол, който обаче не довежда до смърт. Силното главоболие на следващия ден и тежкият махмурлук са в резултат именно на него. На практика той не може да се различи, защото няма нито цвят, нито мирис, нито вкус. От такива ракии човек няма да умре, няма да ослепее веднага, но ще получи тежки увреждания на мозъка и нервната система, а ако пие системно такъв алкохол, ще увреди зрението си. Затова трябва да сме внимателни с домашните ракии от кайсии, праскови, сливи, особено ако плодовете са варени заедно с костилките, освен ако не сме сигурни, че казанът отговаря на всички санитарно-хигиенни изисквания.
Някои "производители", за да премахнат метиловия алкохол от продукцията си, я палят.
Други дори слагат медицински въглен, но продукцията им си остава опасна.
в-к Монитор, 7 Октомври, 2009
|
|